Tuesday, August 16, 2005

Semur Ayam


Ingredients:
1 ekor ayam
750 cc air
¼ sdt gula merah
2 buah tomat, dibelah 4
5 sdm kecap manis
bawang goreng
Bumbu yang dihaluskan:

2 butir bawang merah
5 siung bawang putih
1 sdt merica
¼ butir pala
1 sdm garam


Directions:
Cuci bersih ayam lalu dipotong-potong.
Siapkan air di dalam panci lalu masukkan potongan ayam. Rebus hingga setengah matang lalu masukkan bumbu yang telah dihaluskan.
Sementara itu rebus gula merah dengan air secukupnya. Masukkan ke dalam ayam yang sedang direbus.
Masukkan tomat dan kecap manis. Masak sambil diaduk sampai kuah mendidih.
Angkat dan berikan taburan bawang goreng. Siap dihidangkan

source :http://www.melroseflowers.com/mkic/resep/kuah/semur_ayam.html

No comments:

Post a Comment